Gömda oaser i och runt Göteborg

Bokomslaget

Bortom stadens brus och vardagens vanliga väg finns nya platser att utforska. Många av de gömda och ibland bortglömda oaserna ligger alldeles framför oss, mitt i staden. Några av de platser som valts ut i boken Värt en omväg är oaser, inte alls långt borta och fortfarande lättillgängliga. Det är mer eller mindre kända, och i vissa fall slutna eller reserverade platser i Göteborgsområdet.

Författarna vill finna platser för en stunds rekreation, inspiration och miljöombyte, men även för möjlighet till återhämtning: ”Vi vill göra dig nyfiken på något nytt i din närhet. Därför har vi valt ut oaser av varierande karaktär, som av olika skäl är värda en omväg.”

I Göteborgs tätort: Arboretet, Passagerna, Guldhedens vattentorn, Översåsparken, Stora Katrinelund, Östra/västra kyrkogården, Rosenparken, Näckrosdammen och Vattenvägen.
En bit från centrala Göteborg: Bertilssons stuga, Aeroseum, Lärjeån, Sillvik och Hällmålningen, Galoppbanan, Oskar II:s fort, Torslanda havsbadskoloni, Lövkojan och Känsö.
Utanför Göteborgs kommun: Mölndals kråka och Råda Säteri.

Mats Andréasson har i sin profession lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Ulf Moback är landskapsarkitekt och har arbetat för Göteborgs stad under nästan hela sitt yrkesliv. Krister Engström är fotograf och mycket av det han fotograferar har arkitektur och kulturhistoriska miljöer i fokus.

Mats Andréasson, Ulf Moback & Krister Engström:
Värt en omväg. Gömda oaser i och runt Göteborg
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2018