Gotlands kulturarv får en ny portal

Gotlands Museum lanserar sin största digitala satsning någonsin: kunskapsportalen Utforska. Där samlas innehåll från museets verksamhet och alla avdelningar finns representerade.

– Vi ser portalen som en viktig del i att tillgängliggöra kulturarvet och i arbetet med kunskapsuppbyggnad och digitalisering. I Utforska kan du titta, läsa, lyssna och scrolla runt i Gotlands rika och fascinerande historia, berättar Johanna Pietikäinen, avdelningschef för Samlingar och Arkiv på Gotlands Museum.

Portalen Utforska ska erbjuda ett rikt utbud av det gotländska kulturavet: guidade turer, byggnadsvård och bebyggelsehistoria, konst, digitala utställningar, artiklar om föremål, böcker, 3D-modeller, quiz och mycket mer.

– Att samla Gotlands Museums innehåll i en egen portal ger oss mer frihet. Utöver det material som redan finns på Utforska kommer vi framöver att publicera roligt och nytänkande innehåll kring det gotländska kulturarvet, berättar Kajsa Pontén Röcklinger, antikvarie med fokus på digitalisering.

Innehållet i kunskapsbanken Utforska produceras av medarbetare från museets alla avdelningar. Det kommer att tillföras nytt material varannan vecka.

Länk till Utforska

(2024-03-08)