Greppa spaden på söndag

Råkar du ha ett fornfynd i byrålådan? På bland annat Lödöse museum och Historiska museet i Lund kan du få ditt eget privata fynd bedömt. Du är välkommen att fråga om allt ifrån stenyxan som du hittade i trädgården eller detaljer på ditt gamla hus.

Arkeologidagen arrangeras varje år på initiativ av Riksantikvarieämbetet. I år kan man besöka ett femtiotal grävplatser runt om i landet och ta del av det som är aktuellt inom svensk arkeologi. Passa på att besöka aktuella utgrävningar i ditt län. Du får pröva på att gräva eller datera fynd, gå med på en guidad vandring eller varför inte tillverka glaspärlor eller gjuta brons i fornbyns rekonstruerade miljö? Vikingatider i Löddeköpinge i Skåne län bjuder bland annat på ett rikt program med många aktiviteter.

Det pågår utgrävningar på många platser i Sverige och hela tiden görs nya fynd som genom arkeologernas tolkningar lär oss mer om hur människans livsvillkor har sett ut. På bland annat Blekinge museum kan du lyssna till osteolog Ola Magnell som berättar om vad analyser av benmaterial kan säga om livet i Sölvesborgs slott och stad under medeltiden.

I Stockholms län kan man passa på att besöka utgrävningarna för nya E 18 vid Enköping, Nibble och Mälby. Utgrävningsområdet i Nibble är en bronsåldersboplats, stor som elva fotbollsplaner. Här har arkeologerna påträffat spännande fynd, bland annat gravar, hus, hällristningar och skålgropar. Men för den som mer är intresserad av nutidsarkeologi kan man vara med på Historiska museet som kommer att gräva ner insamlingen av framtidsminnen under festliga former.

Aktiviteterna på Arkeologidagen den 26 augusti arrangeras bland annat av aktörerna vid pågående utgrävningar, fornbyar och av arkeologiska föreningar. På Riksantikvarieämbetets hemsida kan du läsa om vad som händer i respektive län.

(2007-08-25)