Gripes modellteatersamling

Sörmlands museum
Ny permanent utställning

Några av de modellteatrar som står i ett Berättande magasin på Sörmlands museum. Foto: Sörmlands museum

Några av de modellteatrar som står i ett Berättande magasin på Sörmlands museum. Foto: Sörmlands museum

Den 3 oktober 2020 öppnade en ny permanent utställning med tillhörande magasin på Sörmlands museum. I fokus står den deposition av hundratals modellteatrar museet förvaltar, Harald Gripes samling. Utställningen kan besökas när som helst, in i magasinet går man med guide. Det är framförallt modellteatrarna som är i fokus, men också ett tema med miniatyrvärldar, sagor och magi.

Harald Gripe var en svensk konstnär och illustratör och var gift med författaren Maria Gripe, vars ungdomsböcker han illustrerade. Harald var en hängiven samlare av modellteatrar och kort före sin död donerade han sin stora samling till Nyköpings kommun. Det blev grunden för Sveriges enda modellteatermuseum, Gripes Modellteatermuseum. Museet stängdes 2018 men öppnas nu på nytt i Sörmlands museums lokaler.

En modellteater är en teater i miniatyr, tillverkad av papper. Den kan vara så liten att den ryms i en tändsticksask eller så stor att den med lätthet fyller ut en dörröppning men allra vanligast är en scenyta på 70 x 60 centimeter. I modellteatern används figurer och dekorationer till olika pjäser. För att kunna röra figurerna över scenen används figurförare, ett slags metallpinnar som manövreras från sidan och sticks in mellan kulisserna. Modellteatern är nämligen inte bara en modell utan också en riktig teater som det är meningen att man skall spela på!

Harald Gripes modellteatersamling innehåller samlingar som tidigare visades på Gripemuseet i Västra småskolan i Nyköping, men också fler föremål såsom modellteatrar från Priors i Köpenhamn och Kortedala modellteater. Modellteatersamlingen på Sörmlands museum är en deposition från Nyköpings kommun och ingår alltså inte i museets ordinarie samlingar.