Historien om Sverige

I 14 000 år har människor jagat, odlat, byggt, kämpat och älskat i det, som bara de senaste cirka 800 åren har hetat Sverige. Något som liknar svenska språket har bara hörts här cirka 1 500 år. Vad människorna talade för språk och vad de själva kallade sig under 10 000 första åren, vet man inte i dag. Men många svenskar är besläktade med folken som bodde före oss i detta land. Det visar deras DNA.

”Jag tycker det är en spännande berättelse hur detta en gång så karga land vid Europas norra iskant kunde bli ett av jordens rikaste, mest demokratiska och mest utvecklade länder. Därför har jag nu i ett enda band försökt skriva historien om detta land där krig ofta varit det normala, där fred var undantaget och om detta folk som överlevt alla svårigheter, dramatiska klimatförändringar, långa perioder av svält och förödande epidemier, som ändå aldrig slutat drömma, skapa och bygga och som i dag är med om att planera och forma Europas framtid”, skriver Herman Lindqvist.

Historien om Sverige är en reviderad utgåva av boken som kom ut första gången 2002.

Herman Lindqvist är journalist och författare. Han har skrivit över sextio böcker, framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier med mera. Under åren 1992–2006 utgavs hans Historien om Sverige i elva delar. Hermans historia sändes i SVT mellan 1991 och 2002.

Herman Lindqvist:
Historien om Sverige. Från istid till framtid – så blev de första 14 000 åren
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2020