Guidebok till Eriksgatan i Uppland

Bokomslaget

Upptäck Upplands historia genom att följa vägarna som de medeltida kungarna red för att bli accepterade som regenter. I sex etapper från Mora stenar utanför Uppsala till Hjulsta vid Mälaren, samt från Östanbro till Biskopskulla kyrka, beskrivs viktiga historiska skeenden och 39 lokala sevärdheter.

Ända sedan 1600-talet har många försökt lägga Svea rikes vagga i Uppland. Här vid Mora äng låg platsen för de medeltida kungavalen, och det var också i Uppland som kungarnas eriksgator både startade och slutade.

Guideboken Eriksgatan Uppland går genom såväl landsbygd som städer. Vackra landskap, slott och gårdar samsas med medeltida kyrkor och ett fantastiskt rikt runstensbestånd. Med hjälp av kartor och vägbeskrivningar anpassade för både bil, cykel och vandring görs spåren efter byggnader och ­lämningar levande.

Eriksgatan Uppland är den tredje av sju planerade guideböcker om den medeltida kungsvägen som gick genom Uppland, Södermanland, ­Östergötland, Småland, Västergötland, Närke och Västmanland.

Thomas Hjelt har studerat medieproduktion och journalistik i tre år vid Högskolan i Kalmar och har en mastersexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet. Pernilla Hjelt har fyra års förberedande konstutbildning samt en mastersexamen i etnologi vid Göteborgs universitet. Sedan 2001 har hon arbetat som illustratör.

Thomas Hjelt & Pernilla Hjelt:
Eriksgatan Uppland. Guidebok till den medeltida kungsvägen
Historiebruket
Utkom 2019