Gyldene Fredens historia, krögare och gäster under 600 år

Den Gyldene Freden är krogarnas krog. Den mest klassiska. Nya restauranger med stjärnor uppmärksammas och blommar för en kort tid. Ett fåtal är bestående. Freden gäller i alla tider. Och här är Svenska Akademien en intressent inte bara som ständiga gäster, tack vare konstnären Anders Zorns gåva.

”Gösta Arvidsson berättar i denna bok om Freden, grundligt och härligt intressant med gedigen Stockholmshistoria på köpet och fantastiska detaljer som härmed bevaras till kommande generationer. Människorna stiger fram, Carl von Linné, Carl Michael Bellman, Erik Johan Stagnelius, mängder av andra skalder, konstnärer, skådespelare, musiker, vetenskapsmän, några kvinnor, krögare med och utan framgång, penningproblem, myndighetskrångel i oändlighet, sviktande grund i bokstavlig mening, smygvägar in i huset, hyresgäster, skurkar, välgörare. Och gästerna framförallt, intill nutidens mest kända namn.” Så sammanfattar Magdalena Ribbing, matkännare, journalist och författare bokens innehåll i förordet.

Berömdheterna har alltid suttit vid de slitna borden och spisat sina favoriträtter med lämplig dryck därtill, stamgästen Evert Taube kanske längst av alla. Atmosfären finns bara här, i de murriga väggarna och genom skarpsynta servitriser, lyhörda hovmästare och kockar som lagat till paradrecept.

Vi ses på Freden! är restauranghistoria, kulturhistoria, och stadshistoria – allt samtidigt. Här presenteras också nya uppgifter om vad som tilldragit sig. Den är illustrerad med teckningar och akvareller av konstnären Lars Melander.

Gösta Arvidsson är författare, och har skrivit böcker om konst och konsthantverk, personhistoria och krogliv. Bland hans utgivna titlar finns omfattande studier av Gustavsbergs historia och flera monografier av enskilda keramiker och formgivare. Lars Melander är konstnär, och arbetar i olja, akryl och akvarell liksom med teckningar i tusch. Han är också illustratör i böcker och tidskrifter.  Tillsammans har Arvidsson och Melander tidigare givit ut böckerna Vi ses på Baren! och Vi ses på Stopet! om Operabarens respektive Tennstopets historia.

Gösta Arvidsson (text) & Lars Melander (illustrationer):
Vi ses på Freden! En berättelse om Gyldene Fredens historia
Bokförlaget Carlsson
Utkom 2017