Hällristningar och hällristare i Östergötland
Hällristningar är speciella på många sätt. På berghällarna kryllar det av bilder på skepp, vapen, människor och djur som ristades för över 3 000 år sedan. De är tidsdokument som aldrig upphör att fascinera. Hällristningar och hällristare är en populärvetenskaplig bok som ger en sammanfattande berättelse om Östergötland i en tid då hela Skandinavien lämnade stenåldern bakom sig och klev in i den första metallåldern, bronsåldern.
Boken förmedlar bildrikedomen bland Östergötlands hällristningar. Tillsammans med nya arkeologiska forskningsresultat berättar de om livet under äldre bronsåldern. Med människorna, hällristarna, i centrum berättas om hur det var att leva för 3 500 år sedan. Vad åt människorna och hur bodde de? Fanns det klasskillnader och hur var samhället organiserat?
Som all god konst kan bilderna stå för sig själva. Därför är Hällristningar och hällristare även en bilderbok. Genom hällristningarna växer en fascinerande bronsåldersvärld fram utan att en enda rad i boken egentligen är nödvändig att läsa.
Theres Furuskog är filosofie magister i arkeologi och har sedan 2007 arbetat med att vårda och dokumentera hällristningar i Östergötland. Tom Carlsson är filosofie doktor i arkeologi och har arbetat som fältarkeolog i Östergötland sedan 1992.
Theres Furuskog & Tom Carlsson:
Hällristningar och hällristare. Östergötland under äldre bronsålder
Furuskog & Carlsson förlag
Utkom 2024