Det är nu klart att Hälsingegårdarna i Gävleborgs län upptas på Unescos världsarvslista. Hälsingegårdarna är ett svenskt exempel på Nordeuropas träbyggnadskonst och dekorationsmåleri byggd på en folklig tradition med rötter i medeltiden som nådde sin höjdpunkt under 1700- och 1800-talen. 

Hälsingegårdarna representerar en bondekultur som byggt sin rikedom på egen skog och en framgångsrik linproduktion och som saknar motstycke i Nordeuropa. Av de cirka 1000 Hälsingegårdarna som finns har sju objekt valts ut efter ett brett förankringsarbete med kommuner, föreningar och berörda markägare och därefter nominerats av Sverige. För att ett objekt ska världsarvsförklaras krävs att de har enastående unika värden.

– Det är mycket glädjande att Hälsingegårdar upptas på världsarvslistan. Hälsingegårdar är utan tvekan ett enastående exempel på nordisk byggnadstradition och en värdefull del av vårt kulturarv, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

Regeringen beslutade i januari 2007 att nominera Hälsingegårdar till Unescos världsarvslista. Unescos världsarvskommitté har därefter prövat ärendet tillsammans med andra nomineringar från hela världen och beslutat att uppta Hälsingegårdar på Unescos världsarvslista. Sverige har därmed 15 världsarv på världsarvslistan.