Jag sänder på dig
Sejdar på dig ulvgalenskap och ilsken kåthet.
– – –
Du skall aldrig få sitta
Aldrig få sova – – –
Älska mig
Som du älskar dig själv!
Den man som i tidig medeltid ristade de här raderna sparade inte på sina hotelser. Det är möjligt att hon efter det inte vågade säga nej till honom. Trolldomens makt var stor.
Magin har en lika lång historia som människan. Drycker, trollformler och massor av andra magiska medel har använts för att bota men även för att skada människor. En viktig form av magi var spådomskonsten. Det var ofta yrkesmässigt trolldomskunniga personer som läste ramsorna, tillredde dekokterna och gav råd om det mesta alltifrån bortsprungna kor till barnlöshet och abort.
Periodvis var det farligt att vara kunnig i magi och läkekonst. Omkring 300 personer, mest kvinnor, avrättades i Sverige i slutet av i 1600-talet. De hade ingått pakt med den onde och utfört farlig trolldom, sades det. Ebbe Schön jämför uppgifter ur rättsprotokoll med sägner om häxor och trolldom som har berättats i bondesamhället ända fram mot vår egen tid. Han berättar om allt som häxorna förmodades syssla med: hur de bedrev magi för att skada djur eller döda folk, hur de mixtrade med duvblod, mensblod, fladdermöss och ormar.
Boken handlar också om hur man föreställde sig umgänget med djävulen och om allt han kunde hjälpa till med – alltifrån att sätta grannens kor i sin till att bjuda på en händelserik resa till Blåkulla.
Ebbe Schön är en av våra mest kända folklivsforskare. Han har skrivit ett trettiotal böcker, både för vuxna och barn, medverkat i över tusen radio- och TV-program och är flitigt verksam som föredragshållare. Ebbe Schön har varit chef för Nordiska museets folkminnessamling och undervisar på universitetsnivå i ämnet.
Ebbe Schön:
Häxkonster och kärleksknep
Carlsson Bokförlag
Utkom 2008