Hemliga rum öppnar för en dag

Statens fastighetsverk (SFV) bjuder den 24 maj in svenska folket till några av de rum som alla svenskar äger gemensamt. På 27 ställen öppnas dörrarna till rum som allmänheten annars inte får se.

– SFV vill ge svenskarna ökad kunskap om vårt gemensamma kulturarv. Vi vill skapa ökad förståelse för varför kulturarvet är viktigt, hur vi på SFV hanterar dessa kulturmiljöer och fastighetsvärden, säger Bo Jonsson, generaldirektör på SFV.

Den 24 maj blir en dag fylld av hemligheter och historia. Sverige är fullt av okända hus och hemliga rum. Ett rum kan berätta historier. Spännande och intressanta berättelser om vad som egentligen hände där bakom fasaderna. Vilka ingrepp och förändringar som har gjorts genom åren.

Ett litet smakprov ur det skiftande programmet är historiska berättelser från kungliga mätressrum i Oxenstiernska palatset, kärleksfulla trädgårdsrum i Tessinska palatset och ett hängande hemlighus i Vadstena. I Sillakällar’n och Havremagasinet på Karlsborgs fästning fattar man snart varför det var annat än kulor och krut som var väsentligt för Sveriges försvar. Fängelsehålor och hemliga gångar finns det också på många ställen.

– Allmänheten får en chans att möta verkliga experter på kultur-arvet. Det blir en innehållsrik dag för den som vill följa med oss in i landets glömda, stängda och hemliga rum. Många av rummen är svårtillgängliga, trånga och lite riskfyllda. Det är bra att veta, säger Annica Snäll, som är projektledare för Hemliga rum.

(2008-05-20)