Herman Friedländer – en svensk judisk historia

Sveriges judiska historia berättas här genom en person, Herman Friedländer (1842–1920). Denna driftiga entreprenör spelade en aktiv roll när den moderna industrinationen Sverige skapades.

Han var släkt med flera av de äldsta judiska familjerna i landet, de som i slutet av 1700-talet fick Gustav III:s tillåtelse att invandra och fritt utöva sin religion. Här återfinns familjer som Hirsch, Josephson och Schück.

Som ung övertog Herman Friedländer familjens textilföretag, H. Schücks Enka, men blev sedan något av en riskkapitalist och satsade på den framväxande verkstadsindustrin och de stora järnvägsbyggena.

Friedländer var djupt engagerad i samhället och sin samtid. Han stödde som mecenat sin tids unga konstnärer: Ernst Josephson, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn. Resultatet blev en stor konstsamling, som han senare donerade till Nationalmuseum. I dag lever hans minne i form av flera betydande stiftelser.

Johan Schück är journalist och civilekonom, länge verksam vid Dagens Nyheter som samhällsekonomisk krönikör och dessförinnan som ledarskribent. Herman Friedländer är hans farmors morfar.

Johan Schück:
Herman Friedländer – en svensk judisk historia
Medströms Bokförlag
Utkom 2021