Herrgårdsfruns recept
Livet för herrgårdsfrun Lina Wigert (1826–1911) på godset Riseberga i Närke bestod inte så mycket i att virka spets och lyssna till Chopin. Snarare var det vardagens göromål som stod i fokus: matlagning, slakt, djurskötsel och linfärgning.
Utifrån Linas bevarade recept- och dagbok, där rätter som bensoppa, sillmjölkskakor och pöstårta varvas med kunskap om hur segt kött kan göras mört, skildrar Linas sonsons son hur livet gestaltade sig på en 1800-talsherrgård.
Herrgårdsfruns recept är en skildring av en kärlekshistoria, en kulturhistorisk inblick i livet runt ett gods på 1800-talet och en annorlunda kokbok med uppdaterade recept.
Olof Hedengren har arbetat som copywriter på en rad svenska och internationella annonsbyråer med marknadsföring, information och kommunikation. Genom släktforskning upptäckte han herrgårdsfrun Lina Wigert, som är hans farfars mor, och hennes receptbok.
Olof Hedengren:
Herrgårdsfruns recept. Livet, köket och maten
Norstedts
Utkom 2017