Nordiska museet satsar på mode

Exempel på modefotografi ur Nordiska museets samlingar. Studiofoto från 1950 där en livligt poserande modell visar klänning från varuhuset MEA. Foto: Sten Didrik Bellander/Nordiska museet

Exempel på modefotografi ur Nordiska museets samlingar. Foto: Sten Didrik Bellander/Nordiska museet

En unik samling med femhundra år av mode och kläder, ett Center för dräkt och mode med handplockad curator från Victoria and Albert Museum i London och en utställningssatsning som blickar både bakåt och på modet i dag. Det är byggstenarna när Nordiska museet tar sikte på att vara Nordens största modemuseum med personliga berättelser från människorna bakom kläderna.

Nordiska museet har sedan start haft nordisk dräkt- och modehistoria som kärna och idag består en tredjedel av museets 1,5 miljoner föremål av kläder, textil, skor och accessoarer.

–Det unika med museets enorma samling är att både det fashionabla och det vardagliga modet finns representerat. Här finns såväl haute couture som vardagskläder från olika samhällsskikt och tider, och dessutom ofta med en personlig berättelse och kontext knuten till plagget. I insamlingen av mode och kläder blickar museet både bakåt och på det mode vi ser omkring oss idag, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Under hösten etablerades Center för dräkt och mode som ska lyfta fram den unika modesamlingen och dess personliga berättelser ytterligare. Helen Persson är dräkthistoriker och handplockad för att leda arbetet. Helen har lång erfarenhet inom området från bland annat Victoria and Albert Museum i London.

–Det mest spännande med Nordiska museets samling är bredden. Få museer i världen kan som Nordiska museet visa modets påverkan över alla samhällsgrupper. Genom samlingen kan vi berätta om handelskontakter, globaliseringen av stil och smak, ekonomiska och sociala faktorer. Vi kan visa betydelsen av stil och design på nästan allt i våra liv, från klänningens siluett till stolens form. Jag ser fram emot att dela de många historier föremålen berättar, säger Helen Persson.

Startskottet är en utställningssatsning som blickar både bakåt och på vår samtid. Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag handlar om 1950-talets mode, kvinnoroller och ideal.

–Efterkrigstidens femtiotal var ett decennium i stark förändring. Det är intressant att se hur det syns både via kvinnors kläder och i berättelser. Ett ideal som getingmidjan och den extremt tygrika kjolen till exempel, eller friheten och utmaningen i att som första generation få bära jeans, säger Helena Lindroth, intendent och tillsammans med Marianne Larsson innehållsansvarig för utställningen.

I tre delar berättar Mitt 50-tal om looken och siluetterna som blev ideal genom film och modetidningar, om uniformer som följde på tidens nya yrken för kvinnor och om tonåringen, modebranschens nya målgrupp, vars stil skilde sig markant från föräldragenerationens. Fokus ligger på den personliga kontexten – alla kläder som visas har burits av kvinnor på 1950-talet. Evas aftonklänning i brokad, Ingers första jeans, skorna Karin dansade i på firmafesten, Ruths söndagsklänning och en flygvärdinneuniform från SAS är några exempel. En avslutande del i utställningen funderar kring 1950-talets påverkan idag. Här delar Elsa Billgren (programledare, bloggare och vintageälskare), Marina Kereklidou (designer, stylist och kreativ chef) och Kristina Sandberg (författare till trilogin om hemmafrun Maj) med sig av sin relation till 1950-talets mode, livsstil och kvinnoroller.

Nordiska museet visar också samtida vardagsmode genom att bygga vidare på den befintliga utställningen Modemakt. Under rubriken Me, My Selfie & I visas ett avtryck av dagens mainstreammode genom fyra unga personers bidrag till modehistorien. De har valt kläder, smycken och accessoarer ur sin egen garderob för att berätta hur de klär sig till vardags och varför. Mitt 50-tal och Me, My Selfie & I står klara den 10 november i anslutning till utställningarna Modemakt, Smycken och Att fånga ögonblicket – porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard. De bildar tillsammans ett modegalleri med personliga berättelser från 1500-talet fram till idag.

I satsningen planeras också en föreläsningsserie där Helen Persson bjuder in till modesamtal under fem onsdagskvällar med början under Stockholm Fashion Week i januari 2018.

(2017-11-10)