Heta diskussioner om Drottningarna i TV4

Foto: Karolina Henke

Foto: Karolina Henke

I dag sänds det fjärde av åtta avsnitt i TV4:s historiska dokumentärserie Drottningarna. Kungagemålerna gestaltas av skådespelare i historiska miljöer och programledaren Sofia Helin guidar tittarna tillsammans med ett tiotal experter och historiker.

– Drottningarna är en av våra största programsatsningar under hösten och det känns rätt och fint att få lyfta en del av svensk historia som tidigare ofta hamnat i skuggan av våra kungar. Nu är det drottningarnas liv och betydelse för vår gemensamma historia som står i fokus, sa TV4:s innehållschef Åsa Sjöberg inför premiären.

Redan efter det första avsnittet om drottning Karin Månsdotter riktades skarp kritik mot programserien. Först ut var författaren Katarina Harrison Lindbergh som i sin blogg anklagade TV4 för historieförfalskning:

”[Erik XIV] har haft otur i historiens spegel, och nu senast blev han kastad under bussen i det första avsnittet av ’Drottningarna’, den nya serien om svenska drottningar på TV4. Huvudpersonen i programmet var Karin Månsdotter, en människa väl värd ett program i TV. Men inte till priset av den slakt som hennes make utsattes för.”

Författaren David Lindén, som var en av experterna i första programmet och som skrivit en bok om Karin Månsdotter, försvarade sig på Twitter:

”Mitt arbete i dokumentären Drottningarna grundar sig i att jag under en heldag intervjuades om min bok om Karin Månsdotter. Att lasta mig för klippning, gestaltning och vinkel är befängt.” 

Harrison Lindberghs make, historieprofessorn Dick Harrison, tog veckan därpå över stafettpinnen och skrev i Svenska Dagbladet att ”TV4:s historiesatsning är full av osanningar”:

”Kvinnor är sorgligt bortglömda i våra historieböcker. Därför är TV4:s ansats med programmet ’Drottningarna’ hedervärt. Men innehållet är så långt från god populärvetenskap man kan komma.”

Medierna i P1 uppmärksammade bråket som de döpte till ”historiebeef” och intervjuade såväl Katarina Harrison Lindbergh och Dick Harrison som David Lindén. Dessutom medverkade TV4:s programchef Mia Lindqvist:

”Jag tycker att det är positivt att det här programmet skapar en diskussion mellan olika historiker. Vi gillar ju innehållet i programmet och det har fått en superbra respons från våra tittare.”

Lindqvist avfärdade kritiken om att programmet inte skulle ha faktagranskats och sa att de har jobbat ihop med några av Sveriges bästa historiker och författare.

Författaren Kristina Sjögren, som medverkade i det andra programmet och som skrivit en historisk roman om drottning Kristina, slog i en intervju i Aftonbladet tillbaka mot Dick Harrison, som hon ansåg helt hade missat poängen med Drottningarna:

”Du har inte förstått genren. Detta är inget forskarseminarium och ingen dokumentär för de mycket historieintresserade. I så fall hade serien inte kommit i närheten av de 900 000 förtjusta tittare den har.”

Skådespelaren Sofia Helin, som alltså är TV-seriens programledare, försvarade Drottningarna i Expressen:

”Det är intressant att kritiken mot serien om ’Drottningarna’ hittills är skriven av vita, medelålders män med ett attackerade tilltal. Det som sägs av dom tas på största allvar, som om det finns en absolut sanning och att det fortfarande finns personer som kan äga den. Ett omodernt synsätt.”

TV-krönikören Johan Croneman skrev i Dagens Nyheter att det var ”tanklöst av TV4 att ta sig så stora historiska friheter”:

”Nu gör alltså TV4 en ’historisk dokumentärserie’ om svenska drottningar, och föga förvånande har man gett sig, manusförfattarna, regissören och producenten rätt lösa och lediga tyglar. Man har tagit sig rätten att ’tolka’, fylla i och givetvis fantisera, om än i historisk riktning.”

Bloggen Den arga historikern, som drivs av historiker vid Uppsala universitet, har i en serie inlägg kommenterat både historiska TV-program i allmänhet och Drottningarna i synnerhet: Därför är historia på TV så dålig (och hur den kan bli bra igen), Hur många berättelser tål Karin Månsdotter? och Varför blir historiker alltid arga när det är historia på TV?

De fyra artiklar som Nättidningen Svensk Historia tidigare har publicerat om Drottningarna ligger samtliga på topplistan över de tio mest klickade artiklarna det senaste året.

Drottningarna produceras av Art & Bob Television och består åtta en timme långa avsnitt som sänds i TV4 och C More. Seriens drottningar är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930).

(2020-11-05)

Se även Premiär för dokumentärserien Drottningarna i TV4 (2020-10-13)