Historien runt fabrikerna i Katrineholm

Inom kort invigs Historien runt fabrikerna – ett annorlunda stadsmuseum i Katrineholm. 25 glatt röda och vimpelförsedda skyltar sätts just nu upp i Katrineholms centrum. De berättar om industrisamhällets historia. Om järnvägen, fabrikerna, välfärden, varuhuset, arbetet och kapitalet.

På sju ställen har barnen fått sina egna skyltar med texter och bilder. De finns i anslutning till skyltarna om Västra skolan, Bostäder, Carl Fredriksons Träförädlings AB, Varuhus, Kullbergska sjukhuset, Skyddsrummet Gröna Kulle och Barnomsorg.

I Godsmagasinet i Katrineholm finns utställningen Många ansikten. Den är en del av Historien runt fabrikerna. Skyltarna berättar om den övergripande industrialiseringen och i Många ansikten möter man människorna i industrialismens Katrineholm.

Historien runt fabrikerna är en del av Sörmlands museums projekt Historien i Sörmland. Sedan tidigare finns Historien längs ån i Nyköping. I höst kommer också Historien runt heden att öppna i Malmköping. Gemensamt för dem är att de berättar om den övergripande historien, med den aktuella orten som exempel.

(2003-09-11)