Historisk TV-kanal på nätet

Produktionsbolaget Troja Television startar en egen TV-kanal. Från och med i dag kan den som har en PC och bredbandsuppkoppling se kanalen. Troja Television, som har gjort en rad program om svensk historia, har lagt upp sitt filmarkiv tillgängligt för allmänheten via Internet. Från start finns ungefär hundra filmer att titta på med profiler som Ingvar Oldsberg, Jan Guillou, Magnus Härenstam, Peter Englund och många fler.

– Det är jätteroligt att kunna erbjuda filmer som är såväl underhållande som bildande via den här nya tekniken, säger Tony Ryman som är projektledare på Troja. Möjligheten att nå direkt till tittarna som själva kan bestämma vad de vill se och när de vill se det är fantastisk.

Tjänsten är den första i sitt slag och ger tittaren en kvalitet som direkt går att jämföra med TV-sändningar. Alla filmer är sorterade efter geografi, tidsepoker eller historiska personer. Att se en hel film kostar 15 kronor och betalas med mobiltelefonen och alla kan kostnadsfritt titta runt i arkivet och se trailers.

– Ett fantastiskt initiativ för att nå ut med den här sortens film, säger riksantikvarien Erik Wegraeus.

Troja har under ett halvår utvecklat ett samarbete med Real Life vars affärsområde är system för digital videodistribution. Möjligheten att via ny teknik kunna visa sändningar med TV-kvalitet över Internet avgjorde saken. Från start räknar man med att ungefär en och en halv miljon människor kan ta del av sändningarna, en siffra som bara växer med den ökade andelen bredbandsinnehavare i Sverige.

– Jätteroligt att det för en gångs skull inte är de stora jättarna i filmbranschen som är först, säger programledaren Ingvar Oldsberg.

– Vi har en del överraskningar att bjuda på inom den närmaste framtiden, säger Tony Ryman. Det här ger oss helt nya möjligheter att producera och sända material som inte passar in i de vanliga TV-kanalernas tablåer.

(2002-10-15)