Historiska museet räddar nationalklenod

Historiska museet har med pengar från Kulturdepartementet köpt den unika mässhaken i turkisk brokad från Högsjö gård i Sörmland. Ägarna fick så sent som i våras utförseltillstånd av föremålet men i dagarna blev avtalet klart med att mässhaken säljs till Historiska museet. Därmed stannar den för all framtid i Sverige och kommer att kunna ses av allmänheten.

– Vi är mycket glada att kunna förvärva denna nationalklenod till våra samlingar, säger enhetschef Anita Knape. Mässhaken har ett stort kulturhistoriskt värde och berättar såväl om en privatperson som om konst, kyrka och stat under en viktig del av Sveriges historia. Den belyser även Sveriges kontakter med den islamska världen.


Mässhaken framifrån

Mässhaken bakifrån

Mässhaken framifrån.
Foto: Statens historiska museum

Mässhaken bakifrån.
Foto: Statens historiska museum

En mässhake är ett plagg som används av prästen vid nattvardsmässan. Tyget till denna mässhake kom till Sverige i samband med att baron Claes Rålamb var Sveriges sändebud i Konstantinopel 1657-58. Intresset för orientaliska föremål blomstrade på 1600-talet. I orienten fanns exklusiva tyger av hög kvalitet som i Sverige ofta användes i kyrkans liturgiska textilier. Trots att det finns en hel del turkiska tyger i Sverige är just den här brokaden unik och textilhistoriskt intressant. Även i Turkiet finns idag ett stort intresse för mässhaken.

– Mässhaken kommer att ställas ut i museet så att alla kan njuta av dess prakt, säger enhetschef Anita Knape. Mönstret är unikt i Sverige med sina palmetter, rosor och blad och även färgerna är synnerligen välbevarade. Exakt när den ställs ut är inte klart men det blir inom en snar framtid.

Redan i mars beviljades Historiska museet medel av Kulturdepartementet för att köpa in mässhaken. Nu har ytterligare medel skjutits till för att möjliggöra förvärvet av klenoden. Det är mycket ovanligt att Historiska museet köper in föremål till den nationella samlingen. I detta fall har både regeringen och flera andra kulturinstitutioner bedömt att mässhaken är av så stort värde att den bör betraktas som nationalklenod.

(2003-09-16)