Humanister blir småföretagare

Nu är de färdiga. De första studenterna som gått en kurs i entreprenörskap som är skräddarsydd för humanister. Ett bokförlag för utgången litteratur och ett skyltprojekt med möjligheter att via mobilen få en guidning av stadens byggnader är några av de projekt som humanisterna nu är i full färd att lansera på marknaden.

Häromdagen avslutade 17 studenter Lunds universitets kurs i entreprenörskap genom att presentera sina idéer för varandra, lärarna på kursen, personal från företagsinkubatorn Venture lab och en och annan nyfiken journalist.

Ett projekt som väckte stor uppmärksamhet var ett gäng tjejer som tidigare studerat arkeologi, pedagogik, etnologi och konstvetenskap. De hade tagit kontakt med teknikkunniga studenter och personal inom Sony Ericsson för att få hjälp med en ny metod där man med hjälp av mobilen ska kunna få information om stadens byggnader. Genom en skylt med ett slags datachip ska man kunna lyssna på information om byggnaden eller platsen direkt i mobilen. Humanisternas roll i det hela blir då att paketera informationen på ett intressant och pedagogiskt sätt.

– Kommunen var mycket intresserad av vårt projekt, men de inga pengar att bidra med just nu, berättar Karin Alftrén som tidigare arbetat som byggnadsantikvarie vid sidan om studierna. Nu letar de med ljus och lykta efter andra sätt att finansiera projektet.

En annan grupp på entreprenörskursen är i färd med att starta ett bokförlag för utgången litteratur. Den första boken, om konstnären Tora Vega Holmström, har redan layoutats och nu har studenterna gott hopp om att de ska få bidrag till tryckkostnaderna.

– Genom utbildningen har vi fått möjlighet att testa om ett projekt håller för att kommersialiseras, säger Cecilia Ek som tidigare bland annat läst en förlagsutbildning vid Lunds universitet. Dessutom blir den tryckta boken ett bra arbetsprov att visa upp för framtida arbetsgivare.

Inom kursen för entreprenörskap studeras projektledning och projektet som arbetsform, och även entreprenörskapets villkor och förutsättningar. Nästa kurs startar hösten 2010.

(2010-01-24)