Ikea genom tiderna

Ikea Museum
Ny permanent utställning

Den 15 juni 2023 öppnade Ikea Museum i Älmhult en ny utställning om Ikea-historien från 1950-talet fram till i dag: ”Från det allra första varuhuset i Älmhult till att bli ett globalt varumärke med ambitionen att skapa ett bättre liv hemma för de många människorna.”

I utställningen får besökarna ta del av mer eller mindre okända och fantastiska historier om hur det går till när Ikea föds, växer och expanderar över hela världen. Här ges exempel på innovationer och insikter, storslagna fiaskon, fantastiska idéer och nyskapande design. I utställningen får man också se några av de allra första möblerna som såldes av Ikea.

– De flesta har ju en relation till Ikea. Vi hoppas och tror att de flesta som besöker utställningarna kommer att känna igen mycket, men också överraskas lite här och var, säger Mats Nilsson, som är utställningskurator på museet.

När spaden sattes i marken för att bygga det allra första varuhuset i Älmhult skulle det bli norra Europas största möbelvaruhus. År 1958 stod byggnaden klar med allt för det moderna hemmet samlat under ett tak. I mer än 50 år fungerade det som varuhus innan det gjordes om till Ikea Museum. I utställningen vandrar man alltså på historisk mark.

I tidstypiska rum med ursprunglig heminredning från tio decennier får visas hur livet hemma har förändrats genom historien: ”Se hur våra hem har ändrat karaktär och hur allt från teknisk utveckling till synen på barn avspeglas i hemmiljön.”