Världens spel – A World of Games

Världskulturmuseet
1 april 2023 – 18 augusti 2024

Världskulturmuseet i Göteborg visar en stor utställning om människors spelande genom tiderna. I Världens spel – A World of Games möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur. Spel från skilda epoker och olika delar av världen visas sida vid sida. Föremål ur samlingarna ställs intill en levande, global spelkultur.

Människan har i alla tider och på alla möjliga platser spelat. Det är ett sätt umgås – både fysiskt och numera även digitalt. Men spel har också använts för att lösa konflikter, spå i framtiden eller för att nå kontakt med gudomliga väsen. Gemensamt för alla spel är att de har regler som måste följas – regler som kan variera i olika grupper och över tid och rum.

I samlingarna vid Världskulturmuseerna finns mängder av spel från människans olika epoker och kulturer. Nu visas flera av dessa föremål för första gången och ställs intill nyare brädspel, rollspel, arkad- och indiespel samt – inte minst – e-sport. Till utställningen har också föremål från andra museer lånats in, däribland från Musée Suisse du Jeu. Dessutom har många privata inlån gjorts.

– Vi visar allt från mångtusenåriga brädspel till världens första arkeologiska utgrävning av TV-spel. Besökarna kommer också att få prova på kopior av spel ur samlingarna. Detta är en utställning som välkomnar flera generationer tillsammans, säger Lena Stammarnäs, utställningsproducent vid Världskulturmuseerna.

Spel och lekar har haft en stor betydelse för människans utveckling och fortsätter att vara viktiga även i dag. I utställningen kan besökaren följa denna utveckling från dåtid till nutid, från gudar till gamers. Världens spel lyfter också det faktum att spelandet inte alltid har setts som något positivt. Spel om pengar har ofta reglerats eller förbjudits. Detta gäller även spel med våldsamt innehåll och sådana som har kritiserat makt eller politiska system.

Utställningen Världens spel – A World of Games produceras i samarbete med bland andra Digital Ludeme Project, ett forskningsprojekt vid Maastricht universitet, Nederländerna. Till utställningen kopplas en programserie med aktiviteter, föreläsningar och livemusik. I slutet av 2024 flyttar utställningen vidare till Etnografiska museet i Stockholm.