Inga personer skadades vid på Tekniska museet. Efter en första översyn verkar inga föremål vara skadade, men konservatorer från andra museer kommer att bistå med en djupare analys under dagen.

Det var klockan 18.56 i tisdags som räddningstjänsten fick larm om att det brann på museet. Branden, som var mycket aggressiv och svårkontrollerad, var till en början svår att lokalisera. Branden visade sig ha brutit ut i ett utrymme mellan huvudbyggnaden och en av utställningslokalerna, Maskinhallen.

Museets personal fanns snabbt på plats och hade beredskap att påbörja evakuering av värdefulla föremål från den angränsande utställningslokalen. Ett 60-tal brandmän från flera kommuner arbetade med att få branden under kontroll och först vid midnatt hade man lyckats släcka branden.

Brandorsaken var sannolikt glöd som efterantänt i ett sopkärl på utsidan av museet och spridit sig upp utmed fasaden och därefter till takkonstruktionen.

– Nu kommer vi framförallt att arbeta med att vädra ut lokalerna, en kraftig röklukt ligger i stora delar av museet. Vi kommer också att utvärdera läget för att se när vi kan öppna för besökare igen, säger Ann Follin, museidirektör.

Konservatorer från andra museer i Stockholm bistår med kort varsel och kommer under dagen att göra sin bedömning av de drabbade föremålen. Polisen genomför en teknisk undersökning och det brandhärjade området är avspärrat. Rapporten är ännu inte klar, men redan idag kan man konstatera att brandorsaken sannolikt beror på glöd som efterantänt i ett sopkärl på utsidan av museet och spridit sig upp utmed fasaden och därefter till takkonstruktionen.