Olympiaden i Stockholm 1912 var ett av de första verkligt stora massmedieevenemangen i Sverige. "Solskensolympiaden", som de femte olympiska spelen har kommit att kallas, iscensattes i samtidens dagspress som ett lyckat evenemang vilket utspelade sig i ett allinkluderande och idylliskt samhälle.
I avhandlingen Iscensättandet av Solskensolympiaden studerar Christian Widholm skapandet och upprätthållandet av nationell gemenskap i tre journalistiska genrer: det eskapistiska klang- och jubelreferatet, sportjournalistiken och bildspråket.
Artiklarna om Stockholmsolympiaden frammanade en förment opolitisk och inkluderade nationell gemenskap. Men i både texter och bilder återfanns tidstypiska undertexter som skvallrade om normativa föreställningar om maskulinitet, klasstillhörighet och etnicitet. Dessa föreställningar som bereddes plats i dagspressens voluminösa skildringar av Stockholmsolympiaden har dröjt kvar inte bara inom sportjournalistikens speciella nationella gemenskaper utan återfinns numer även i föreställningar om svenskhet i allmänhet.
Christian Widholm:
Iscensättandet av Solskensolympiaden. Dagspressens konstruktion av föreställda gemenskaper vid Stockholmsolympiaden 1912
Historiska institutionen, Lunds universitet
Disputation: 12 december 2008
Opponent: docent Jens Ljunggren, Lunds universitet