Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund
Kulturen i Lund
2019-09-07–
Våren 2012 gjordes ett spännande fynd i ett hus i Lund. När ett gammalt golv revs upp hittade lägenhetsägarna tusentals fotografiska glasplåtar under brädorna. Utställningen Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund berättar om upptäckten av denna fotografiska skatt och om den tidigare nästan okända fotografen bakom bilderna.
Vem var Ida Ekelund och hur kom det sig att hon blev fotograf? Vilka var hennes kunder och hur såg fotografens arbete och ateljé ut i början av 1900-talet? Utställningen visar också ett hundratal av de fotografier som hittades under golvet. De flesta är tagna på 1920-talet.
Ida Ekelund föddes 1884 i Lund och växte upp i stadsdelen Nöden. De som bodde där tillhörde Lunds allra fattigaste och mest trångbodda. När Ida var tre år dog hennes far, bara 32 år gammal. Modern försörjde familjen genom att sy kläder och städa åt folk.
År 1912 blev Ida Ekelund anställd som fotografibiträde i Maria Jonns firma (Maria var syster till den ännu mer kända lundafotografen Lina Jonn). Maria Jonn var då död sedan två år tillbaka och en tredje syster ägde företaget. Sju år senare övertog Ida verksamheten och drev den vidare under namnet Atelier Jonn – Ida Ekelund.
Ida Ekelund hade en särskild talang som är svår att förvärva – hon kunde få kunderna att slappna av och känna sig bekväma framför kameran. Det skapade en möjlighet för fotografen att verkligen ”se” sina modeller, att komma dem riktigt nära. Ida hade en bred kundkrets. Till ateljén kom fabriksarbetare, studenter, butiksbiträden, grevinnor och professorer. Viktiga livshändelser som konfirmation, studentexamen och bröllop förevigades. Här togs också foton till pass och körkort, eller fina bilder att ge bort till släkt och vänner.
I början av 1930-talet lade Ekelund ner sin verksamhet, som inte bar sig då det var ekonomiskt dåliga tider. Hon försörjde sig sedan som hembiträde och städerska. År 1982 dog Ida Ekelund, 98 år gammal.
När Idas bilder kom till Kulturen ett knappt år efter fyndet under golvet började ett omfattande arbete med att rengöra, dokumentera och digitalisera glasplåtarna. Tyvärr var många bilder skadade, men till slut kunde nästan 8 000 bilder bevaras och finns nu tillgängliga för allmänheten i museets databas Carlotta.
Utställningen berättar också om hur fotografering gick till under tidigt 1900-tal. I det rum som gestaltar Idas ateljé kan besökarna ta egna porträtt framför en stor fondmålning, som skapats speciellt för utställningen med inspiration från förlagor från tiden.
Kulturen har samarbetat med släktingar till Ida Ekelund, som bidragit med minnen och även lånat ut Idas privata fotoalbum. Utställningen visas i Lindforska huset och kommer att vinnas kvar under flera år.