Uniform

Armémuseum
17 februari 2010 – 7 februari 2012

Epåletter, axelklaffar, dubbelknäppning, mässingsknappar, guld, silver, fransar och tofsar – såväl militärer som artister har i alla tider smyckat sig. De scenkläder Michael Jackson och The Beatles använt påminner i mycket om 1800-talets kavalleriuniformer.

Trendsättare och världskända modeskapare som till exempel Christian Lacroix, Alexander McQueen, Ralph Lauren och Dolce & Gabbana skapar utifrån den militära uniformen ett mode som slår igenom både på catwalken och på gatan. Kamouflagemönstrade plagg och trenchcoats anses idag som klassiker.

Rock för Tamburmajor vid Livgrenadjärregementet från mitten av 1800-talet Vapenrock m/1903 för manskap vid positionsartillerregementet A9
Rock för Tamburmajor vid Livgrenadjärregementet från mitten av 1800-talet.
Foto: Torkel Edenborg.
Vapenrock m/1903 för manskap vid positionsartillerregementet A9. Detta var den första moderna grå uniformen.
Foto: Torkel Edenborg.

Precis som det civila modet har varierat över tid, har militärmodet förändrats. Från färgglad praktfullhet till nyanser av grått. Influenserna har kommit från olika håll. Anledningarna till förändringarna har lika ofta hängt ihop med modets svängningar som vapenutvecklingen.

I utställningen Uniform visar Armémuseum upp det bästa ur sin uniformssamling och bjuder besökare att frossa och hämta inspiration i detaljerade hantverk i vackra tyger från 1700-talet till idag. Här visas uniformsplagg, huvudbonader, skor, accessoarer och andra tillbehör.

Utställningen kommer stå under två år och förändras fyra gånger. Det första temat är ”Tufft och Grabbigt”, följt av ”17 Nyanser av Grått”, ”Utländskt” samt ”Personligt”. Varje tema omfattar ett tjugotal uniformer och kommer att bytas ut en gång i halvåret.