Jan-Olof Strandberg – narren på scenen
Jan-Olof Strandbergs skådespelargärning spände över sex decennier på landets stora scener. Scenen var hans, integriteten, kunnandet, allvaret, självdistansen och glimten i ögat fanns alltid där. Han var skådespelaren, men också både chef för Dramaten och mångårig företrädare för skådespelarfacket. Han framträdde som recitatör och uppskattad tolkare av Birger Sjöbergs visskatt. Han genomgick Dramatens scenskola 1948–1951, men hade börjat med teater redan i gymnasiet.
”En röd tråd löper genom Jan-Olofs långa karriär som skådespelare i form av Narren som central rollfigur”, skriver bokens författare, Olle Näsman. Temat inleddes 1953 på Uppsala stadsteater i Lars Forssells pjäs med samma namn och med Strandberg i uppmärksammad huvudroll. Det betydde genombrott för både pjäsförfattaren och skådespelaren. Därefter återkom han som narren i Sverigepremiären av Becketts klassiska I väntan på Godot.
Under många år var Olle Näsman god vän med Jan-Olof Strandberg (1926–2020) och de arbetade tillsammans fram huvuddelen av manuskriptet till denna biografi. Näsman hade likaså fri tillgång till Strandbergs personliga arkiv.
Olle Näsman har bland annat varit verksam som lärare och forskare vid Umeå universitet, som kulturchef och som VD för Skådebanan i Stockholm. Han disputerade 2014 med avhandlingen Samhällsmuseum efterlyses. Svensk museiutveckling och museidebatt 1965–1990.
Olle Näsman i samarbete med Jan-Olof Strandberg:
Narren på scenen. ”Herr Strandberg! Lita aldrig på en skådespelare!”
Carlsson Bokförlag
Utkom 2021