Jobs keramik och textil

Bokomslaget

Namnet Jobs är för många synonymt med de rikt blommande tygerna som sedan 1940-talet hör till klassikerna i svensk textilkonst. Mindre känt är att Lisbet Jobs och Gocken Jobs först utbildade sig till keramiker. Som två självständiga konstnärer arbetade de sedan sida vid sida och deras arbeten kom att få internationell ryktbarhet.

I den här boken placeras för första gången systrarnas konstnärskap i ett stilhistoriskt sammanhang. Texten är författad av form- och designjournalisten Hedvig Hedqvist och vänder sig till alla som är intresserade av svenskt konsthantverk och design. Kulturhistorikern Christina Mattsson svarar för sammanställning och bildurval.

Lisbet Jobs (1909–1961) och Gocken Jobs (1914–1995) utbildade sig till keramiker på Tekniska skolan i Stockholm och kom sedan att följas åt och arbeta sida vid sida i samma ateljé, men som två självständiga konstnärer. Från 1943 och under resten av livstiden hade de sin verksamhet förlagd till Västanvik, Leksand.

På 1930-talet uppmärksammades båda som tongivande unga keramiker. Det var främst blomsterdekorerna som väckte uppmärksamhet med dekorerat kakel som specialitet vid sidan av blomstermålade skålar, fat, krus och frifigurer. Sedan kriget begränsat tillgången på glasyr började systrarna flytta över de karaktäristiska blommotiven till textil, där de kunde breda ut sig på ett sätt som gav ny dimension av storslagenhet. Textilierna lanserades i stor skala på NK 1945.

De flesta var tryckta av Ljungbergs i Floda på uppdrag av NK innan brodern Peer Jobs etablerade Jobs Handtryck där han tryckte systrarnas mönster med hantverksmässiga metoder. Prunkande naturtroget tecknade blommor är det främsta kännetecknet för Lisbet och Gocken Jobs textila mönster, men deras motivkrets rymmer också rara småblommiga mönster, stiliserade och figurativa motiv. Det är heller ingen tillfällighet att deras mönster under senare år blivit nyupptäckta klassiker.

Hedvig Hedqvist är en av Sveriges främsta designskribenter, från början utbildad inredningsarkitekt. Hon har skrivit om form och design i bland annat Svenska Dagbladet, Arkitektur, Form, Femina, Residence, Sköna hem och Vi. Hon har också skrivit och medverkat i flera böcker om design, konsthantverk och arkitektur. Christina Mattsson, tidigare styresman för Nordiska museet 2001-2015, känd folklorist och mångårig medarbetare i radio och TV, bland annat som P2-chef. Hon har skrivit ett stort antal böcker, artiklar och uppsatser i folkloristiska ämnen, bland annat Juvelarian. Historien om Christina Nilssons smaragder.

Hedvig Hedqvist & Christina Mattsson:
Jobs keramik och textil. Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar – två konstnärskap
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2018