Juvelarian – historien om Christina Nilssons smaragder

Hösten 1986 lämnade en privatperson in ett magnifikt smaragdsmycke till Stockholms Auktionsverk för försäljning och uppgav att han fått smaragderna av sin far. Han legitimerade sig och det fanns ingen anledning att tvivla på hans uppgifter. Praktsmycket avbildades på omslaget till auktionskatalogen och ropades in av en schweizisk handlare för hisnande 1,2 miljoner. Det var bara det att smycket var stulet.

Det ingen visste var att Auktionsverket i själva verket sålt ett smaragdgarnityr som tillhört Christina Nilsson, en av 1800-talets megastjärnor. Hon hade fått smaragderna när hon sjöng den berömda Juvelarian i S:t Petersburg 1873 och den ryske tsaren hade låtit lägga äkta juveler i juvelskrinet. Christina Nilsson testamenterade senare smycket till Nationalmuseum, som förvarade det inlåst i ett kassaskåp. Tills den dagen då någon helt sonika stal juvelerna och lämnade dem till försäljning.

Här hade historien kunnat sluta om inte SVT sänt en serie auktionsprogram där smycket kommenterades och visades. Och om inte en tidigare anställd på Nationalmuseum känt igen juvelerna och slagit larm. Det skulle dock ta mer än 10 år innan alla juveler hittat tillbaka hem – dock inte till Nationalmuseum, utan till Småland.

Juvelarian är den sanna berättelsen om en nedtonad museiskandal. Om en av Sveriges största stjärnor, Christina Nilsson, om en rysk tsars förtjusning, en överintendent som hellre ville köpa tavlor och om hur en småländsk insamling lyckades återbörda en nationalklenod.

Christina Mattsson är tidigare styresman för Nordiska museet 2001–2015, känd folklorist och mångårig medarbetare i radio och TV, bland annat som P2-chef. Elsebeth Welander-Berggren är konsthistoriker med inriktning på konsthantverk och design, var tidigare chefsintendent på Stockholms Auktionsverk och deras smyckeexpert. Författarna medverkade som programledare respektive expert i TV-programmet Under klubban där smaragderna visades upp 1986.

Christina Mattsson & Elsebeth Welander-Berggren:
Juvelarian. Historien om Christina Nilssons smaragder
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2017