Berättelser ur Norrköpings historia

Norrköpings historia myllrar av spännande händelser, personer och platser. Rysshärjningar, kröningar och riksdagar. Furstar, fotbollsspelare och fabriksarbeterskor. Slott, skolor och sju sjukhus. Allt har på olika sätt och i olika grad skapat dagens Norrköping.

Sedan 2018 skriver historiejournalisten Peter Kristensson stadshistoriska krönikor i Folkbladet. Om tre prinsar på riksdag i Norrköping, om när planket omgärdade staden och när Bråvalla flygflottilj försvarade Norrköping. Om Knäppingsborg, Kneippen och Klingsberg. Och mycket annat.

I boken Staden vid Strömmen. Berättelser ur Norrköpings historia samlas nu de fyrtio första tidningsartiklarna. De är illustrerade med vackra gamla Norrköpingsbilder – ofta ur stadsarkivets samlingar.

”Att se, upptäcka och förstå de långa sambanden och de utsträckta perspektiven i vår tillvaro är glädjefullt och ibland hisnande utvecklande”, skriver Widar Andersson i bokens förord. Han var chefredaktör då Peter Kristensson började skriva för tidningen och utlovar många läsupplevelser i Staden vid Strömmen.

Peter Kristensson är journalist och redaktör för Nättidningen Svensk Historia. Han har tidigare utkommit med böckerna Norrköpings gatunamn och Norrköpings kvartersnamn.

Peter Kristensson:
Staden vid Strömmen. Berättelser ur Norrköpings historia
Klingsbergs Förlag
Utkom 2021