Mekanisering, motorisering, växtförädling, kemiska bekämpningsmedel, ny kunskap på många olika plan, en förändrad ekonomi och politik med mera har omformat jordbruket och skogsbruket.
I början av 1900-talet stod människor och djur för det mesta av arbetet och redskapen var enkla. I skogen ersattes yxan med motorsåg och sedermera av skördare som snabbt fäller, kvistar och kapar ett träd. Moderniseringen av jordbruket har fått lika stor betydelse. Gårdar som förr krävde stora skaror av arbetare som statare, torpare, mjölkerskor kan nu med hjälp av förbränningsmotorer och mjölkmaskiner skötas av ett fåtal personer.
De areella näringarna förser oss med livsmedel, energi, byggnadsmaterial och papper. Produkter som är väsentliga i vårt dagliga liv. Dagens markanvändning och dess förändringar inom jordbruk och skogsbruk sätts in i ett historiskt perspektiv i denna atlas.
Jordbruk och skogsbruk i Sverige sedan år 1900 är den 23:e volymen i Sveriges Nationalatlas. Kungl. Skogs- och lantbruksakademien har varit temavärd. Atlasen har möjliggjorts genom en donation akademien i början av 1900-talet från grosshandlaren Moritz Fraenckel, som ville att medlen hundra år senare skulle användas för att ta fram en atlas över Sverige. Med 342 kartor, 133 diagram samt 171 foton och 59 andra illustrationer beskriver atlasen det dramatiska århundrade som varit.
Ulf Jansson (red):
Jordbruk och skogsbruk i Sverige sedan år 1900
Sveriges Nationalatlas
Utkom 2011