Nu inleds ett stort arbete kring det judiska arvet i Malmö – Minnenas arv. Arbetet kommer bland annat resultera i en ny utställning på Malmö Museer med berättelser av judar som upplevt andra världskrigets koncentrationsläger. De berättar om hur det har varit att leva med minnen av ett av historiens värsta brott.
I Minnenas arv berättar ögonvittnen till förintelsen om deras minnen och om tiden i Sverige. Barn till överlevare berättar om hur deras föräldrars upplevelser påverkat hela familjen. Utställningen Minnenas arv är ett samarbete mellan Judiska församlingen, Malmö Museer och bokförlaget Xenofilia.
– De som varit med om koncentrationsläger är i dag gamla och det är ytterst viktigt att vi dokumenterar deras berättelser, säger Frank Kelber från Judiska församlingen.
– Vi vill också få kontakt med fler som vill berätta om sina minnen. Det är många som aldrig berättat om sina upplevelser men som nu kan få möjligheten, säger projektledare Anneli Evers från Xenofilia.
Flyktingmottagning för nyanlända flyktingar i Malmö Museer.
Foto ur Malmö Museers samlingar. |
Utställningen kommer också berätta om Malmö Museers chef Ernst Fischer som vid krigets slut valde att stänga museet för att göra om utställningssalarna till flyktingmottagning för nyanlända flyktingar från kriget.
– Han visade ett stort civilkurage som vi gärna vill berätta om, säger Malmö Museers utställningschef Josefine Floberg.
Minnenas arv kommer också bli bok och DVD. Bakom produktionen Minnenas arv står bokförlaget Xenofilia med journalisterna Lena Friblick och Anneli Evers.
– Hur man lever med ett trauma säger mycket om den judiska gruppens historia i Sverige, men den visar också på viktiga lärdomar hur vi ska ta hand om de grupper som kommer till Sverige idag, säger Lena Friblick.
Utställningen Minnenas arv kommer att ha vernissage 2015 i samband med 70-årsdagen för krigsslutet och judarnas ankomst till Malmö Museer. I samband med utställningen ges även bok och DVD ut. Projektet finansieras bland annat med stöd från Ungdomsstyrelsen och Kulturrådet.