Serietidningen 91:an har blivit historisk. Alla meniga och befäl från Klackamo hed har flyttats tillbaka till 1670-talet när skånska kriget rasade.

I åtta långa avsnitt kommer serien att rulla på under hösten 2014 och avslutas i början av 2015. För texten står manusförfattaren Claes Reimerthi, som förutom 91:an-manus även sedan många år skriver åt Fantomen, tillsammans med Gert Lozell som tecknat serien. Mycket energi har lagts på att ge rätt tidsfärg i miljöer, kläder och färgläggning.

Historien i korthet:
”Året är 1678. I det krigshärjade Skåne kämpar svenskar och danskar om herraväldet över landskapet. Överste Gyllenskalp har fått i uppdrag av kung Karl XI att transportera den svenska krigskassan genom fiendeland, men rivalen överste Klaage smider lömska ränker och i Göingeskogarna lurar Snapphanarna. Samtidigt har kyrkan i byn Fätofta fått besök av ett suspekt gäng som verkar misstänkt intresserade av kyrksilvret. Och som om detta inte vore nog har kumpanerna Mandel Karlsson och Lasse Axelsson rymt från den svenska hären …”

Omslagsbild: Egmont