Katja of Sweden

Kulturen i Lund
15 juni 2019 – 23 februari 2020

Design av Katja of Sweden. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Design av Katja of Sweden. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Med egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York, förstasidor på världsledande modemagasin och utsåld kollektion på Harrods i London blev Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med tidens snäva kvinnoideal och gick sin egen väg.

Skånskfödda Katja inspirerades bland annat av Kulturen i Lund, och skänkte före sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visas en stor del av detta för första gången. 2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Kulturen firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.

I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder och skor med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Med Katjas egna ord berättas om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. ”Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare. ”

I korta filmklipp berättar samarbetpartners, designers och modekännare om Katjas betydelse för svenskt mode – designern Carin Rodebjer (utsedd av Elle till Årets designer 2019), Damernas Världs förra chefredaktör Martina Bonnier, formgivarna Carl Johan De Geer och Sven Fristedt, modehistorikern Tonie Lewenhaupt, Beckmans Designhögskolas rektor Karina Ericsson Wärn samt Katjas barnbarn Lotta Stensson, som också är modedesigner.