Maria Perstedt har tillträtt tjänsten som museichef för Kvinnohistoriska museet i Umeå som planeras att öppna nästa år. Perstedt är kulturhistoriker och kommer närmast från Dunkers kulturhus i Helsingborg där hon varit utställningschef.

– Det känns väldigt bra och tryggt att Maria blir vår museichef. Maria Perstedt är en person med gedigen erfarenhet inom museivärlden och har lämnat fantastiska spår efter sig i sitt tidigare arbete. Hon är också en person som vill och vågar ta sig an det här uppdraget, säger Tamara Spiric, ordförande, styrgruppen för Kvinnohistoriska museet.

Maria Perstedt är kulturhistoriker med 20 års yrkeserfarenhet från olika museer, som Sörmlands museum, Medicinhistoriska museet och Historiska museet. Närmast kommer hon från Dunkers kulturhus i Helsingborg där hon varit utställningschef. Maria Perstedt tillträdde sin tjänst som museichef för Kvinnohistoriskt museum den 9 september 2013.

– Det känns som att jag nu fått mitt drömjobb, och därtill i en stad som vågar och vill! Inrättandet av Kvinnohistoriskt museum är historiskt. Det är det allra första av sitt slag i Sverige och det är ett stort privilegium och en ära att bli dess första chef, säger Maria Perstedt, museichef, Kvinnohistoriska museet, Umeå kommun.

  Maria Perstedt

Katapultkontoret är upphandlade konsulter för inredningen av museet. Närmast blir det intensivt arbete med gestaltning av utställningslokalerna och ytorna för pedagogisk verksamhet.

– Det är ungefär ett år kvar till vi ska slå upp dörrarna. Nu när vi har museichef på plats kommer projektet att ta fart. Sedan behöver en organisation för museet sättas, arbetet tillsammans med Katapultkontoret behöver startas upp och planering för kommande verksamhet intensifieras. Vi ser verkligen framemot att se organisationen förverkliga vår avsiktsförklaring för Kvinnohistoriskt museum. Det känns mycket spännande, säger Tamara Spiric.

– Det känns oerhört viktigt att vi bereder plats för dialog med feminister både i Umeå och i resten av Sverige. Deras tankar och idéer är viktiga för detta Sverigeunika museum som vi håller på att bygga upp, fortsätter Tamara Spiric.

– Förväntningarna på det nya museet är mycket stora – både mina egna och omvärldens – vilket utmanar. Så jag kan lugnt säga att uppdraget både stimulerar och skrämmer lite grann på samma gång. Med mig tar jag min långa erfarenhet av museer, utställningsproduktion och museipedagogik, kryddad med mitt passionerade engagemang för museers aktiva samhällsroll. Tillsammans med mina medarbetare vill jag skapa ett modigt, angeläget, roligt, utmanade och modernt museum för alla, säger Maria Perstedt.

Umeå kommunfullmäktige beslutade i november 2010 att ett nytt kvinnohistoriskt museum ska inrättas i Umeå. Museet blir Sveriges första som i sin verksamhet och sina utställningar helt fokuserar på kvinnors historia och har frågor om kön, makt, motstånd och möjligheter som genomgående perspektiv och analys.