Klostermuseet i Vadstena fyller 20 år

Sancta Birgitta Klostermuseum och Klosterkyrkan. Foto: Östergötlands museum

Sancta Birgitta Klostermuseum och Klosterkyrkan. Foto: Östergötlands museum

Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena fyller tjugo år i år och det firas den 3 juni med fri entré och ett jubileumsprogram på gräsgården mellan museet och klosterkyrkan.

Museet inrättades av Birgittastiftelsen år 2003. Den ideella föreningen drev verksamheten i nitton år tills Östergötlands museum i höstas tog över verksamheten med Region Östergötland och Vadstena kommun som nya huvudmän.

Jubileet uppmärksammas genom musik, teater och tal av personer som var aktiva i samband med bildandet. Moder Karin, abbedissa S:ta Birgittas kloster Pax Mariæ, Åse Berglund, projektansvarig Birgittajubileet 2003, och Fredrik Vahlquist från Birgittastiftelsen berättar om museets tillkomst. En sångensamble framför musik från 1100–1500-tal och föreställningen ”Från stolphål till kulturarv” skildrar klosterområdets tusenåriga historia.

– Eftersom museets fortlevnad under några år var väldigt osäker så känns den här dagen extra viktig att uppmärksamma. Jag hoppas att många vill komma och fira museets 20-årsjubileum tillsammans med oss. Sedan blickar vi framåt mot ytterligare minst 20 år, säger Sofia Kummel, nytillträdd verksamhetsansvarig på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Sancta Birgitta Klostermuseum är ett historiskt museum med tonvikt på medeltiden och kulturarvet efter den heliga Birgitta. Museet finns intill klosterkyrkan i Bjälboättens palats från 1260-talet som testamenterades av kung Magnus Eriksson och drottning Blanka och blev klostrets huvudbyggnad.

(2023-06-01)

Se även Klostermuseet i Vadstena tas över av kommunen och regionen (2022-04-22)