Korsettkriget

Bokomslaget

Vintern 1885 förklarade en grupp stockholmskor krig mot korsetten – plagget som fick symbolisera det modeslaveri som de menade hindrade kvinnor från att engagera sig i offentligheten. Snart hade en dräktreformrörelse skapats som krävde kvinnors rätt att klä sig mer praktiskt och hälsosamt.

Vilka var de kvinnor som engagerade sig i dräktreformen? Vilka plagg lanserade de som alternativ? Vilka argument använde de för att skapa opinion? Och framför allt: hur framgångsrika blev de i sitt krig mot korsetten?

Utifrån så olika källor som mötesanteckningar, debattartiklar, obduktionsprotokoll och modekrönikor – och hjälpt av ett rikt bildmaterial – skildrar Henric Bagerius en kvinnlig frigörelsekamp som är okänd för många. Resultatet är nya perspektiv på den tidiga svenska kvinnorörelsen, på modeslaveri och relationen kvinna, kropp och kläder.

Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till särskilt meriterad lärare vid Örebro universitet. Han disputerade med avhandlingen Mandom och mödom. Sexualitet, homosocialitet och aristokratisk identitet på det senmedeltida Island och har skrivit ut Olydnadens söner. Sodomi som politiskt vapen i det senmedeltida Europa och var redaktör för antologin Politik och passion. Svenska kungliga äktenskap under 600 år.

Henric Bagerius:
Korsettkriget. Modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet
Natur & Kultur
Utkom 2019