Så tog Stefan Persson H&M ut i världen

Bokomslaget

Stefan Persson är en av världens rikaste människor. Han har satt sin prägel på hela modeindustrin. Han kan påverka politiska beslut. Han styr ännu företaget bakom kulisserna. Och han vill fortsätta vara hemlig.

Många har frågat sig hur ett företag från lilla Västerås kunde bli ett fenomen i hela modevärlden. Så hur gick det till när H&M genom en gigantisk reklambudget och supermodeller, världsartister och stjärndesigners lyckades bli ett av världens starkaste varumärken och själva sinnebilden för fast fashion? Vilka var det som skapade succén?

Som med varje framgångssaga så finns också kritiska röster. Det handlar om anklagelser om sexistisk reklam och utnyttjande av unga underbetalda sömmerskor. Det handlar om en företagskultur som i vissa avseenden anklagats för att vara rent sekteristisk. Det handlar om en ägarfamilj som prioriterar höga vinstutdelningar till aktieägarna.

Med unika vittnesmål från anställda och interna dokument ger boken The Big Boss en tydligare bild av hur det gick till när Stefan Persson skapade ett av Sveriges största företag genom tiderna och hur han ska ta H&M in i framtiden.

Jonas Alsgren har gjort program för bland annat P1:s Kaliber och varit reporter TV4:s Kalla fakta. Han har tilldelats Guldspaden och är sedan 2017 chef för Kalla fakta. Erik Palm har gjort program för Kaliber och Kalla fakta samt SVT:s Dokument inifrån och Uppdrag Granskning. För sina reportage har han belönats med bland annat TV-priset Kristallen och Guldspaden.

Jonas Alsgren & Erik Palm:
The Big Boss. Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person
Norstedts
Utkom 2019