Kristi grav tillbaka i Riddarholmskyrkan

Kristi grav i Riddarholmskyrkan. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Kristi grav i Riddarholmskyrkan. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Riddarholmskyrkans senaste tillskott är samtidigt ett av kyrkans äldsta föremål – en träskulptur föreställande Kristus från omkring år 1400. Den s.k. Kristi grav användes framförallt under medeltiden i mysteriespelen – skådespel som gestaltade historier hämtade ur Bibeln, vanligtvis händelserna kring påsken.

Den gamla träskulpturen kom till Riddarholmskyrkan under medeltiden. På 1700-talet flyttades den, gick lite olika öden till mötes för att komma tillbaka till kyrkan igen i början av 1800-talet. Då fanns det ingen plats för den, så den lades upp på vinden och mer eller mindre glömdes bort.

– För några år sedan skulle jag påbörja en ny inventering av kyrkans föremål och noterade att det har funnits en Kristusskulptur som ingen längre visste något om. När jag sedan började gå igenom alla utrymmen systematisk så hittade jag skulpturen av en slump i ett litet rum ovanpå sakristian, placerad bakom diverse historiskt byggmaterial och stendekorationer, säger Riddarholmskyrkans tillsynsman Jonas Rosin till Nättidningen Svensk Historia.

Nu har den över 600 år gamla och 187 cm långa skulpturen av massiv ek konserverats, fått en ny kista och ligger åter på sin ursprungliga plats i kyrkans norra sidoskepp.

(2020-04-23)