Kulturhusens dag firas på söndag

Söndagen den 10 september firas Kulturhusens dag i hela landet. Från Vittangi i norr till Malmö i söder öppnar kulturmiljöer för visning på temat ”Möten och avsked”. Allt från järnvägsstationer och flyghangarer till mjölkpallar och tvättstugor finns med på listan över platser att besöka denna dag.

– Det är glädjande att Kulturhusens dag verkligen har blivit ett tillfälle för många föreningar att visa upp kulturhistoriskt intressanta platser. Vi ser ett stort lokalt engagemang för både hus och platser och en del av förra årets arrangörer återkommer även på årets tema, säger projektledaren Pia Hedenstedt.

En stor del av de hundra arrangemangen handlar om knutpunkter som buss- och järnvägsstationer, färjeterminaler och flygplatser. Det nordligaste arrangemanget hittar vi i Vittangi där hembygdsföreningen bjuder på en tidsresa med veteranbuss från gamla järnvägsstationen i Pajala till Vittangi busstation. I Malmö kan man passa på att titta in i den annars stängda kungliga väntsalen på Centralstationen. Därefter går en veteranbuss vidare till Bulltofta för visning av flyghangar 2.

Även de mindre mötesplatserna, såsom spårvagnshållplatser, vägkrogar och sömniga ändstationer hamnar i strålkastaren på söndag. I Annedal i Göteborg berättar föreningen Annedalspojkar om Brunnsgatans spårvagnshållplats och guidar i den gamla arbetarstadsdelen. Och den som har vägarna förbi Mariefred kan gå på visning i den tvättstuga i Mariannelund där två polska u-båtsbesättningar internerades under andra världskriget.

Riksantikvarieämbetet har varit huvudarrangör för Kulturhusens dag sedan 1988. Dagen firas över hela Europa och besöks årligen av sammanlagt 20 miljoner besökare. Varje land väljer sitt eget tema. I år har fem nordiska länder, däribland Sverige, valt att samarbeta kring platser för ankomst och avfärd.

På Riksantikvarieämbetets hemsida finns hela programmet för den 10 september.

(2006-09-05)