Kungliga nationalstadsparken fyller 30 år

Foto: Raphael Stecksén

Foto: Raphael Stecksén

Världens första och Sveriges enda nationalstadspark firar 30 år. Kungliga nationalstadsparken är Stockholms mest besökta rekreationsområde – ”en oas där natur, kultur och nöjen lever i samklang”. Under året kommer jubileet att firas med en rad olika program och evenemang runt om i parken.

Nationalstadsparken sträcker sig från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö. De historiska kungliga parkerna utgör kärnan i Nationalstadsparken, som totalt omfattar 27 kvadratkilometer, nästan åtta gånger mer än New Yorks Central Park.

Vid invigningen den 19 maj 1995 släppte Carl XVI Gustaf tre duvor vid Ulriksdals slott. Duvorna Värna, Vårda och Visa symboliserade parkens tre ledord: att skydda natur- och kulturvärden, vårda området för framtiden samt visa parkens skönhet och förklara dess betydelse.

– Att vi nu firar 30 år som nationalstadspark är en viktig milstolpe för att fortsatt värna, vårda och visa parken. Länsstyrelsen samordnar parkens vård och förvaltning tillsammans med parkens aktörer. Genom att ta hand om parken kommer den att ta hand om oss, säger Claes Lindgren, vikarierande landshövding på Länsstyrelsen Stockholm.

Nationalstadsparken är i sin helhet ett område av riksintresse och viktigt ur ett nationellt perspektiv. Här finns höga natur- och kulturvärden såsom över 800 olika blomväxter, 100 fågelarter, 4 kungliga slott och en rad museer. Parken är skyddad genom en särskild bestämmelse i miljöbalken, vilket innebär att ny bebyggelse inte får skada det historiska landskapets natur- och kulturvärden. Detta skydd har varit avgörande för att bevara parkens värden, samtidigt som området har utvecklats.

– Att det vidsträckta område som utgör Nationalstadsparken bevaras i dag, mitt i en expanderande huvudstad, är unikt och en källa till stor glädje. Den gamla kungliga dispositionsrätten är en betydelsefull faktor. Redan år 1452 bytte kung Karl Knutsson till sig Södra Djurgården. Efter lång tid som kunglig jaktmark öppnades den gradvis upp. H.M. Konungen värnar i dag starkt om Nationalstadsparkens grundläggande funktion, där ovärderlig natur, kultur och nöjen ger parken dess unika värde, säger Staffan Larsson, ståthållare vid Kungl. Hovstaterna.

(2025-02-04)