Hallands kulturhistoriska museum
Ny permanent utställning, 29 maj 2011 –
Halländskt badliv har en lång historia från allmogens hälsokällor, borgerlighetens kurortsliv, det folkliga friluftsbadandet och till dagens spa. Halland har namn om sig att vara ”hela Sveriges badbalja”.
I början av 1800-talet börjar man här förena brunnsdrickandet med bad och det byggdes kall- och varmbadhus utmed hela kusten. Kuren bestod av att man skulle dricka stora mängder surbrunn, bada varma och kalla bad, massage, tång- eller gyttjebehandlingar, en väl sammansatt kost, promenader i den hälsobringande luften vid havet och aktiviteter i form av gymnastik, tennis eller segling. Jämförelsen till dagens hälsosamma semestrar och spa-helger är stor. Men istället för att promenera till en hälsokälla så joggar vi utmed stranden och har med oss vatten på flaska.
Varberg intar en särställning i Sverige med en obruten kurortstradition från 1811 då Svartekällan blev officiell hälsobrunn, samt den unikt välbevarade och levande havs- och kurortsmiljön. Detta firas sommaren 2011 med en jubileumsutställning på Hallands kulturhistoriska museum (tidigare Länsmuseet Varberg). I ett nytt bildspel berättas bland annat om inflytandet från den europeiska badkulturen, de olika samhällsklassernas förhållande till bad och förändring från hälsa till njutning. Historiska och nutida bilder samt föremål som tarzanbadbyxan, yllebaddräkter, bikinis, societetsklänningar och träningsoveraller förmedlar tidsandan.
Kurorten Varberg 200 år är en första del av en ny basutställning om badliv i Halland.