Gotlands Museum
29 november 2009 – 31 december 2010

Titeln Kvinnfolki – en helt annan historia är vald för att sammanfatta olika aspekter och nya perspektiv på kvinnotemat. Utställningen utnyttjar museets föremålssamlingar, som spänner över 8000 år av gotländsk historia.

Vår kunskap om kvinnors levnadsvillkor och roller från äldsta tid till idag, bygger på fynd från boplatser och gravar, bild- och runstenar och andra skriftliga källor. Ur dessa källor framträder en bild av kvinnosynens förändringar över tiden. I utställningen fokuseras på de gotländska kvinnornas förutsättningar och hur dessa har förändrats.

Museet har valt att sätta in kvinnorollen och kvinnans levnadsvillkor i ett långt och brett historiskt perspektiv bland annat med utgångspunkt från religiösa föreställningar illustrerade av arkeologiskt material, äldre skriftliga vittnesbörd och medeltida och senare texter. Gotland sätts in i ett större europeiskt sammanhang där fruktbarhetsgudinnor tidigt tänks ha påverkat kvinnorollens utveckling, men där krigarkulturer och nya religioner förändrat förutsättningarna.

”Kvinnfolki” på den gotländska landsbygden tycks länge haft en starkare ställning än sina systrar på fastlandet, vilket bland annat framgår av Gutalagen. Efter medeltiden försämrades situationen för de gotländska kvinnorna.

Under perioden från 1700-talet och fram till idag har kvinnornas situation åter blivit bättre och Gotland kan uppvisa ett flertal exempel på kvinnor som lyckades skapa sig en framgångsrik yrkesroll. Med hjälp av ett antal kvinnoporträtt från 1400-talet och fram till 2009 lyfts enskilda kvinnoöden fram.

Utställningen visas i 15 av Fornsalens salar.