Kvinnorna byggde välfärden
Det var en revolution när den unga generationen kvinnor på 1970-talet gick ut i yrkeslivet och bröt med det gamla hemmafruidealet. Och det väckte en strävan efter jämställdhet och självständighet. Samhället hade inte längre råd att avstå från kvinnors kompetens och förmåga att göra betydande insatser för utvecklingen. Skatteintäkterna från kvinnornas lönearbete var nödvändiga för att folkhemsvisionen skulle kunna bli verklighet.
Journalisten Britt-Marie Mattsson skildrar i denna populärhistoriska bok med avstamp i Per-Albin Hanssons tankar om kvinnorna och folkhemmet på 1920-talet, den generation av pionjärer som hon själv tillhör.
I Kvinnorna byggde välfärden berättar hon personligt om både den egna uppväxten och sin långa erfarenhet av yrkeslivet. Här finns även intervjuer med forskare, experter och politiker som bidrar med djupare kunskaper, liksom en lång rad kvinnor som berättar om sina liv under denna tid som var så omvälvande för den svenska samhällsutvecklingen.
Britt-Marie Mattsson har över femtio års erfarenhet som journalist med inriktning på svensk och internationell politik. Hon har tilldelats såväl Stora Journalistpriset som Publicistklubbens Stora Pris och Konungens medalj av 8:e storleken.
Britt-Marie Mattsson:
Kvinnorna byggde välfärden
Piratförlaget
Utkom 2021