Linnéveckan invigdes i Råshult

Avtäckningen av blomstertavlan i Råshult, ett stort blomsterporträtt föreställande jubilaren själv, Carl von Linné, blev startskottet för den nationella jubileumsveckan i Linnébygden. Tavlan är gjord av tusentals blommor rosor och nejlikor, i olika rosa och röda nyanser. I skirande grönska och med det småländska kulturlandskapet som kuliss, invigde kronprinsessan Victoria den nationella jubileumsveckan för Linné2007.

Kronprinsessan Victoria utanför Linnéstugan

Kronprinsessan Victoria utanför Linnéstugan.

Platsen var Linnébygdens hjärta – Carl von Linnés födelseplats i Råshult, där han föddes för nästan exakt 300 år. Kronprinsessan inledde besöket med att signera den kungasten som finns i Råshult och fick därefter en rundvandring på Linnés ängar. Flera tusen människor var på plats när ciceron Alice Bah Kuhnke guidade besökarna genom den högtidliga invigningen. Efter invigningen fick kronprinsessan en guidad tur genom Linnébygden med besök vid Råshult, Stenbrohult och Möckelsnäs. Ett stort pressuppbåd var på plats för att bevaka besöket. I gåva av hembygdsföreningen fick Kronprinsessan en planterad linnea som hon tog emot med förtjusning.

– Jag är mycket glad för linnean för jag har aldrig sett den i verkligheten tidigare. Den nationella uppslutningen är rolig att ta del av eftersom man oftast hör mer om Linné utomlands. Framför allt har det varit kul idag att få se hur man återskapat omgivningarna här i Råshult och jag hoppas att det kan inspirera både unga och äldre att lära sig mer, sa kronprinsessan Victoria.

Publikhavet på invigningsdagen i Råshult

Publikhavet på invigningsdagen i Råshult

Dagen innehöll bland annat guidning i ängar, Linnéstugan och naturreservat, slöjdklubb och 1700-talsblomsterbinderi, arkeologiska utgrävningar av gamla prästgården i Stenbrohult samt Linnéföreläsningar med ledamöter från Smålands akademi.

Riksbanken och dess ordförande Johan Gernandt lanserade årets minnesmynt – Linnémynten i silver och guld. Även Posten uppmärksammar Linnéåret genom att ge ut frimärken på temat.

(2007-05-22)