Makalösa Majolika! Konstfull keramik

Sofiero slott
15 april – 9 november 2025

Foto: Mattias Berglund

Foto: Mattias Berglund

Säsongen 2025 har Sofiero slott fyllts med en unik samling av majolikaföremål från några av landets främsta tillverkare som Rörstrand, Gustavsberg och Höganäsbolaget. Förmodligen är det den första utställningen av sitt slag i Sverige.

Utställningen Makalösa Majolika! Konstfull keramik omfamnar förra sekelskiftets ideal och bär spår från såväl Arts and Crafts-rörelsens naturinspirerade formspråk som Jugendstilen. Besökaren får följa med på en resa genom majolikans fascinerande historia: Hur nya tekniska landvinningar och glasyrer bidrar till en konstform som kommer att symbolisera status, skönhet och innovation.

– Samtidigt som Sofiero hade sin storhetstid präglades världen av majolikakeramikens formspråk. Med dagens ögon framstår den som raka motsatsen till ”god smak”. Den avskalade skandinaviska stilen som är så populär idag står i skarp kontrast till majolikans uttryck, där det krälar, kryper och knoppas. Det är vräkigt, överdådigt, galet – och ofta väldigt underhållande! Är det snyggt? Kanske inte alltid, men ingen lämnas oberörd, säger utställningsproducenten Stine Nordahn Larsson.

Det forna kungliga sommarslottet Sofiero, med sin prunkande trädgård, har många band till majolikans naturalistiska uttryck. Kronprinsessan Margareta, inspirerad av sin engelska uppväxt och nära vänskap med konstnären Anna Boberg, stod själv i centrum för den tidens konstnärliga ideal. Att keramik från Höganäs – på nära avstånd från Sofiero – också finns representerad gör utställningen ännu mer jordad i närområdet.

Makalösa Majolika! Konstfull keramik låter besökaren utforska den spännande berättelsen om majolikans förvandling från exklusiva konstföremål för societeten till vardagliga ting för folket. Man får känna kontrasten mellan fabriksarbetarnas tunga vardag och aristokratins dekadenta salonger, och se hur bruksföremål utvecklas till konst med naturen som inspiration.

– Det var en tid av framtidstro, vetenskapliga framsteg och fascination för tekniken. Industrialiseringen öppnade nya möjligheter och gjorde att trender kunde spridas snabbt. Men det är inte bara en lustig anekdot – begrepp som ”god” och ”dålig” smak har också bidragit till en massproduktion av föremål som har stor påverkan på vår värld idag. Det moderna konsumtionssamhället fick en av sina grunder just här, säger Stine Nordahn Larsson.