Människor, makt och gudar under 14 000 år

Renjägarkvinnan på den skånska tundran blickar upp mot en gnistrande stjärnhimmel, tonårsflickan äter en portion hallon i darrande vetskap om att hon strax ska dränkas och den tyska trälpojken friköps och återförenas med sin gråtande mor.

Jonathan Lindström låter den senaste arkeologiska och historiska forskningen förenas i en myllrande bild av Sverige under 14 000 år. I Sveriges långa historia skildras migrationer, kolonisationsprojekt, träluppror och tidigare okända bronsåldersriken, handelsvälden och stora slag. Boken ska ge förståelse för historiens drivkrafter, och hur de verkar från forntid till idag.

Enskilda människoöden varvas med rikens uppgångar och fall. Vi möter sveaköpmännen som på kamel tar sig till världsstaden Bagdad och den gutniske romveteranen Harkilar när han i sällskap av tjugo frustande krigare styr sitt roddarskepp över havet.

Jonathan Lindström är arkeolog, författare och är chefredaktör för tidningen Populär Arkeologi. Han har skrivit ett stort antal faktaböcker, bland annat Bronsåldersmordet. Om arkeologi och ond bråd död, De dödas tempel. Om arkeologi och jakten på stenålderns själ och Biskopen och korståget 1206. Om krig, kolonisation och Guds man i Norden. Han tilldelades Hertig Karls pris 2013.

Jonathan Lindström
Sveriges långa historia. Människor, makt och gudar under 14 000 år
Norstedts
Utkom 2022

Nominerad som Årets bok om svensk historia