Nu är det helt klart att Sveriges första marinarkeologiska forskningsinstitut, MARIS, inrättas vid Södertörns högskola. Satsningen innebär större möjligheter för forskarna att arbeta långsiktigt med marinarkeologi i Sverige, och möjligheter till ökat samarbete mellan forskare och maritima museer runt Östersjön.
Södertörns högskola är idag den enda akademiska institution i Sverige med marinarkeologisk forskning. Nu förstärks den akademiska miljön kring ämnet ytterligare då forskningsinstitutet MARIS (Maritime Archeological Research Institute Södertörn university) inrättas. Johan Rönnby, professor i marinarkeologi, kommer att vara ansvarig för det nya forskningsinstitutet:
– Södertörns högskola har i praktiken varit centrum för marinarkeologisk forskning sedan vi byggde upp ämnet här 1997. Med den här satsningen får vi resurser att arbeta långsiktigt och fördjupa forskningssamarbetet med externa aktörer nationellt och internationellt.
Forskningsinstitutet MARIS ska också verka för ett mångvetenskapligt samarbete med andra discipliner inom maritim forskning, och ta initiativ till ny marinarkeologisk forskning och nya projekt.
Tanken med MARIS är också att aktivt arbeta för att bygga upp internationella nätverk inom ämnet. Till sommaren tas det första stora steget, då Södertörns högskola bjuder in till en konferens för doktorander och yngre forskare inom maritim arkeologi i länderna rund Östersjön.
– Det är väldigt glädjande att Södertörns högskola nu blir ett nationellt centrum för marinarkeologisk forskning, och vi är stolta över att kunna vara navet i ett nationellt och internationellt samarbete kring forskning och utbildning i ämnet, säger rektor Ingela Josefson.
Verksamheten inom MARIS har redan fått en rivstart i och med projektet Spökskeppet, som strax före jul tilldelades 3 miljoner kronor i forskningsstöd av KK-stiftelsen. För första gången kommer nu ett skeppsvrak på ett så stort djup som 130 meter att kunna undersökas och dokumenteras i ett forskningsprojekt.
– Vi har verkligen haft flyt när vi fått medel till det här projektet samtidigt som forskningsinstitutet inrättas, säger Johan Rönnby.
Spökskeppet, som redan blivit en rikskändis genom reportage i tidningar och TV, är ett välbevarat handelsskepp från 1600-talet som ligger på havsbotten sex mil öster om Gotska Sandön, 130 meter under ytan. På så stora djup går det inte att dyka med vanlig utrustning, och Johan Rönnby har i projektet ett samarbete med företaget Marin Mätteknik där de tillsammans ska testa ny teknisk utrustning för undersökning och dokumentering.
– Vi ska gå ned med en rekordliten fjärrstyrd robot, stor som ett par mjölkpaket. Det betyder att vi kommer att kunna ”komma ombord” på skeppet, och se vad som finns därinne, berättar Johan Rönnby.
– När vi på det här sättet kan undersöka Östersjöns sjunkna skepp får vi en fantastisk inblick i historiska skeenden och förhållanden på många olika nivåer. Genom det prisma som ett sjunket skepp är kan vi betrakta vår historia och dra slutsatser om allt från hur sjömännen hade det ombord till handelsvägar och mentalitet i länderna kring Östersjön, säger han.
Produktionsbolaget Deep Sea Producions är också inkopplade, som tillsammans med National Geografic gör en TV-dokumentär om projektet Spökskeppet. Det kommer att ge Johan Rönnby chans att själv ”besöka” Spökskeppet i miniubåt, en slags hypermodern dykarklocka.
– Vi kommer att gå ned till vraket med den senare i vår. Det blir häftigt, men läskigt, säger Johan Rönnby, med ögon som glittrar inte så mycket av skräck som av förväntan.
Den 4 februari togs det formella beslutet att starta det marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola. Verksamheten finansieras genom medel från Östersjöstiftelsen.