Marionetteatern i Stockholm 60 år

Bokomslaget

Marionetteatern i Stockholm är en välkänd, etablerad teater med starka traditioner, som ”oavbrutet söker nya vägar och presenterar innovativa, konstnärligt utforskande uppsättningar”. Margareta Sörenson skildrar Marionetteaterns 60-åriga historia från grundaren Michael Meschkes konstnärliga ledning till de senaste 20 åren då Helena Nilsson ansvarat för ”en varierad och högkvalitativ repertoar, ofta för en ung publik”.

I bokens inledande kapitel ges en fyllig introduktion till denna uråldriga konstforms väg in i 2000-talet med ett blandat bagage av bibliska berättelser, lyrisk teater, dans och satir. Modernismen har gjort sitt tydliga avtryck. Med modernismen avknoppades en konstnärligt inriktad dockteater från den gamla, mer folkliga och grova. Sörenson berättar också om dockteatertraditionen i Sverige och förhållandet till svensk kulturpolitik och satsning på barnkultur.

Vidare beskrivs influenser från bildkonsten såsom Bauhaus och japansk manga. Konstnärligt utformade bilderböcker för barn har varit en källa att ösa ur. Liksom komplicerad litteratur och dramatik omtolkad i bildstarka uppsättningar. Boken avslutas med en verkförteckning 1958–2020.

Margareta Sörenson är journalist, författare och dans- och teaterkritiker i Expressen. Hon forskar och undervisar i dansens historia och estetik och har tidigare gett ut boken … är bara ryck på trådar – Marionetteatern under 40 år.

Margareta Sörenson:
Marionetteatern. På väg sedan 60 år
Stockholmia förlag
Utkom 2020