Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361
Historiska museet
22 mars 2014 –
Den 22 mars öppnar utställningen Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361 på Historiska museet i Stockholm. Med hjälp av ny kunskap och världsunika fynd berättas historien om hur 1 800 gotländska bönder dog i en brutal strid mot danska soldater. Möt dem som var med i slaget den 27 juli 1361.
I juli 1361 invaderas Gotland av danske kung Valdemar Atterdags soldater och gotländska bönder griper till vapen för att försvara ön. Slutstriden står vid Visby ringmur. Ungefär 1800 personer dör i slaget, varav de flesta gotlänningar. De begravs i massgravar, som grävs ut av arkologer i början av 1900-talet. Fynden, tusentals rustningsdelar och skelett, finns på Historiska museet. Vad kan de berätta för oss om händelsen? Och vilka kopplingar finns till vår samtid?
I utställningen presenteras ny kunskap. Olika experter har undersökt det rika fyndmaterialet, vars omfattning också gör det världsunikt, det är som ett titthål tillbaka till den 27 juli 1361. Genom att analysera skeletten och dess skador kan museets benexperter berätta om strider och vapen. Men också om individernas längd, ålder, sjukdomar och annat. Med hjälp av isotopanalyser av tandemaljen från några utvalda individer har man tagit reda på vem som har vuxit upp på Gotland och vem som kommer från Danmark eller någon annan plats.
Bland annat får besökarna möta fem olika levnadsöden, tre gotlänningar och två danska soldater. Om en av individerna finns bland annat följande information. ”Gotlänning, 30–35 år. Lårbenet skadat, omöjligt att säga hur lång han var. Relativt kraftigt byggd. Ett ytligt hugg mot bakhuvudet av svärd eller yxa. Spår efter en spikklubba.”
I Massakern vid muren visas valda delar av de mer än 650 år gamla rustningarna som harnesk och ringbrynjor. Här finns också rekonstruktioner av bland annat en ringbrynjehuva, två olika rustningshjälmar och ett par stridshandskar som besökarna får prova eller känna på. Under arbetet med utställningen har idéer om större forskningsprojekt vuxit fram och fler resultat är att vänta.
Utställningen är producerad i samarbete med Gotlands Museum, Uppsala universitet Campus Gotland, Malmö högskola, Lunds universitet och Karolinska Institutet. Den kommer att visas i cirka tio år.