Mer släkt i radion

I januari börjar en ny omgång med tio program i serien Släktband i Sveriges Radio P1. Den här gången kliver programmet utanför Sveriges gränser. Skälet är enkelt, de allra flesta av oss har rötter i andra länder.

Det kan handla om tyskar som kom på 1500-talet, om belgare som kom lite senare, eller politiska flyktingar från till exempel Ungern, Bosnien, Iran och Irak på senare tid. Släktband kommer med andra ord att fortsätta spegla enskilda människors öden i olika tidsepoker. Och de bandinspelningar som kommit till redaktionen finns naturligtvis också med i nästa serie.

– Intresset för den här typen av ämnen är enormt stort. Under de 20 år jag arbetat på Sveriges Radio har jag sällan mött en så intresserad och aktiv publik, och det är i de här kontakterna som vi förstått att det finns ett stort intresse att hitta sina utländska rötter, säger Gunilla Nordlund, programledare för Släktband.

Släktbands reporter Elisabeth Renström och programledare Gunilla Nordlund

Släktbands reporter Elisabeth Renström och programledare Gunilla Nordlund.
Foto: Sveriges Radio

Många radiolyssnare har berörts av de öden som Släktband i P1 har lyft fram i sin programserie. Det har varit alltifrån fosforförgiftade kvinnor, emigranter som blivit förnedrade, till dem som närt ett hopp om kungliga anor.

Släktband har också bjudit in röster från förr i form av band-inspelningar från lyssnare. Där han man kunnat höra människor berätta om hur de auktionerades bort som barn, hur väckelse-rörelsen svepte fram i landet och hur man klarade de svåra nödåren.

Släktband startar igen den 23 januari 2006 och sänds i P1 på måndagar klockan 10.03. Programmen kan även avlyssnas i efterhand på Släktbands hemsida. Där finns även höstens program.

(2005-12-18)